Blogul de inițiativă al tinerilor din Râmnicu Sărat! Cu fiecare zi, alaturi de noi, mentalitatea ta se schimba! Schimba-te si tu! Implica-te!

  • RSS
  • Facebook
Posted by Unknown - - 0 comentarii


În cadrul proiectului ENEMA au avut loc 3 seri interculturale, prima fiind a bulgarilor, a doua a românilor și a turicilor, iar a treia fiind seara lituanienilor si a italienilor, toate aceste seri au fost pline de veselie, muzică, mâncare bună și distracție, totodata prezentările din cadrul acestora au fost pe de-o parte amuzante dar si educative.

In seara tradiționala a românilor, am avut brânză cu smântână si mămăligă, sarmale, o salată și clătite, feluri care chiar au fost apreciate de participanții străini ai proiectului, deși unii au avut mici neînțelegeri cu mâmâliga. Au urmat dansurile tradiționale, unde am avut participanți din țara noastră mândrii îmbrăcați in costume populare, pentru a invita si pe restul la horă, horă ce a captat atenția și ne-a distrat. A urmat o prezentare video a țarii noastre, după care am supus străinii la un QUIZ cu răspunsuri din prezentarea urmărită anterior, premiul costând in onoarea de a gusta putin din băutura traditionala a românilor. După a urmat si mai mult dans in horă și voie bună. Consider că după aceasta seară, au ajuns să ințeleagă mai bine țara noastră si cum noi ne distrăm, ba chiar și o parte din tradițiile noastre.

In următoarea seară, am fost serviți cu salată bulgarească, cu o plancintă foarte delicioasă specifică lor, banița, iar turcii ne-au servit cu dulcuri (rahat, bomboane, mai mult rahat) și un fel de mancare ce conținea iaurt cu bucăti subțiri de castravete. Dupa fiecare țara a avut câte o prezentare, și alte QUIZ-uri, bulgarii oferind drept răsplată din băutura lor tradițională (Raki), iar turcii, care au avut o prezentare foarte amuzantă au oferit cadou un breloc foarte frumos, si diferit unul de altul, pentru fiecare participant. După au urmat si dansuri, unde am aflat că bulgarii au niște dansuri asemănătoare cu ale noastre, oarecum puțin mai mult ca un joc, dar la fel foarte frumoase și captivante.

Pot spune că  ultima seară culturală a fost o combinație reușită, astfel incât italienii și lituanienii au avut o oarecare sinergie, si o ințelegere aparte, mai competitivă. Italienii au avut cum era de așteptat paste și bruschete, iar lituanienii ne-au oferit o supă rece specifică și niște clătite din cartofi foarte gustoase. Pe urmă ca și in restul serilor au urmat prezentări ale tărilor. Restul serii fiind distracție și socializare.

In urma acestor seri interculturale, consider că s-au imbunătățit relațiile dintre participanți, si intelegerea reciprocă dintre toate aceste diferite dar nu foarte mult, culturi.

Articol realizat in cadrul proiectului „Energy Management”, finantat de Comisia Europeana prin Programul „Tineret in Actiune”

Coserea Valentin – participant ENERGY MANAGEMENT

Leave a Reply