Blogul de inițiativă al tinerilor din Râmnicu Sărat! Cu fiecare zi, alaturi de noi, mentalitatea ta se schimba! Schimba-te si tu! Implica-te!

  • RSS
  • Facebook
Posted by Unknown - - 0 comentarii

Am trăit clipe minunate: era vară…Un soare prietenos ne încălzea inimile – pe când zâmbetele se adunau în buchete. Anul de grație 2013, în iunie, a adunat laolaltă un singur Trup: copii minunați, profesori minunați și organizatori de excepție. Prin proiectul Trăiește poezia prin Teatru – Trup s-au coagulat într-un sânge limba noastră, obiceiuri, suflete ale căror simțiri nu erau decât românești.
         
           Cum e la voi la școală? Și la noi tot cam așa…
           Cum e la voi la biserică? Și la noi tot cam așa…Ne închinăm la fel, ne este aceeași rugăciunea!


Și cum e la voi la masă? Și la noi e la fel, avem același meniu, aceleași mâncăruri: brânză cu mămăligă, sarmale cu smântână, plăcinte poale-n brâu…
Și cum sunt la voi dansurile? Ca la noi! La fel și muzica!
Și cum sunt costumele voastre, obiceiurile voastre? Și la noi sunt la fel!
La nuntă sau botez, la Crăciun sau Paști – suntem un singur Trup! Deși ne despart mii de kilometri, suntem un cuget, o singură simțire…

Așa a fost: un vis de o clipă! Și vom lua cu noi mai departe amintirea că am trăit într-un singur Trup!
Elevi și profesori, autorități sau organizatorii și-au dat mâna timp de o săptămână la Râmnicu Sărat, orășel de la curbura Carpaților, unde oamenii sunt pașnici, primitori și mucaliți. Sărățenii talentați și hotărâți în tot ce fac, efervescenți ori de câte ori vine vorba de cultură, pasionați și implicați în acte de caritate, în proiecte locale sau de mare amploare și în tot ce înseamnă eveniment artistic-cultural-educațional, ca și în voluntariat, sunt apreciați oriunde. 

PROIECTUL a fost o posibilitate extraordinară de a trăi în poezie, de a trăi teatrul, de a ne face prieteni, de a cugeta la ceea ce ne desparte și ce ne apropie, unindu-ne cu frații din Edineț pentru totdeauna.
       
      Am simțit în ochii lor licăriri de diamant, am fost în sufletul lor tot ceea ce înseamnă limba românească, poezia românească: Eminescu, Arghezi, Bacovia sau Blaga le-au mers la suflet. Vizita de la fosta  închisoare comunistă, lecția de istorie și religie de la Biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorie brâncoveană, versurile născute aici și acum arată înfrățirea noastră, faptul că proiectul a fost un succes, pentru că lucruri minunate ai ieșit în lumină spre a le fi călăuză celor care au participat.

Am văzut copii dornici să învețe, dornici să se afirme, gata în orice împrejurare să fie deschiși la minte, pentru că viitorul le aparține.

       Am să le păstrez o amintire frumoasă pentru vecie, fiindcă limba armonioasă, zâmbetele sincere, strângerile de mână prietenoase s-au înfipt în inima mea și au rămas acolo ca să rezoneze cu trupul meu, cu sângele meu. 

         DA, SUNTEM ȘI NOI TOT CA ȘI EI, AVEM UN SINGUR TRUP: NE LEAGĂ POEZIA, NE-A ALES TEATRUL!

PROF.  SAVA CAMELIA-MANUELA, COL. NAȚ. „AL.VLAHUȚĂ”, RM. SĂRAT 
(Lector in Proiectul TRUP)


Leave a Reply