Blogul de inițiativă al tinerilor din Râmnicu Sărat! Cu fiecare zi, alaturi de noi, mentalitatea ta se schimba! Schimba-te si tu! Implica-te!

  • RSS
  • Facebook
Posted by Unknown - - 0 comentarii


          Daca la termenul anterior numărul proiectelor finanțate de Comisia Europeană prin Programul “Tineret in Acțiune ” a fost de șapte, termeul acesta a readus în prim plan mediul ONG-is râmnicean prin alte noi șase proiecte care în perioada următoare vor fi supuse procesului de contractare după răspunsul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare din data de 18 aprilie.
          Conform grilei de finanțări afișate pe situl www.tinact.ro, Asociația de Tineret Onix (2 proiecte), ATCE “Speranța Râmniceană” (1), Federația FORTES (1), Primăria Podgoria (1) și organizația “Unity in Values” (1) vor avea ocazia de a aduce în atenția tinerilor din liceele râmnicene proiecte cu o tematică și structură diversificată, pornind de la promovarea mersului pe bicicleta și a valorilor culturale râmnicene, lupta anti disciminării și identificarea de oportunități antreprenoriale ori de lucru pentru tinerii din grupul ce va fi selectat, dezvoltarea spiritului apartenenței la valorile Râmnicului prin abordarea prezentului și trecutului urbei precum și implicarea tinerilor în arta culinară, prin derularea unui proces experiential ce îi va pune pe tineri în ipostaza de a găti mâncăruri tradiționale românești.

          În continuare vă prezentăm structura celor șase proiecte, după cum urmează:
-                    “Youth trotter – jurnal pe bicicletă”, proiect derulat în cadrul acțiunii 1.2. Inițiative ale tinerilor de către A.T. Onix, ce isi va derul principalele activități în perioada mai – octombrie 2013. Grupul țintă aferent proeictului va fi compus din 12 tineri, activitatile propuse vizand promovarea mersului pe bicicleta, crearea unui Club al biciclistilor, crearea unei brosuri de promovare turistica a municipiului si localitatilor invecuinate.
-                    “Energy management”, proiect finanțat al A.T. Onix, în cadrul acțiunii 1.1. schimb de tineri, ce se va derula în perioada 16 – 24 septembrie în Râmnicu Sărat cu participarea promotorilor provenind din: Italia, Bulgaria, Turcia si Slovenia. Scopul proiectului este reprezentat de promovarea alternativelor de producere a energiei regenerabile și realizarea unui schimb de idei și experiențe privitoare la modul în care sistemul energiei alternative funcționează în fiecare din cele 5 state partenere. Pentru acest proiect, grupul ce va reprezenta România va fi alcătuit din 5 tineri și un lider de grup.

-          “ViceVersa”, proiect ce se va derula in cadrul actiunii 1.1. schimb de tineri, de catre ATCE “Speranta Ramniceana”, constand intr-un schimb itinerant de tineri in perioada 25 iunie – 07 iulie, intre Romania si Turcia, in cadrul caruia 20 de tineri din Ramnicu Sarat, Romania si Istanbul, Turcia (10 si 10) vor avea ocazia de a discuta si concluziona asupra principalelor probleme de includere, antreprenoriat, cu care acestia se confrunta in cele doua state, pe fondul instabilitatii cu care Uniunea Europeana se confrunta in perioada actuala. In acest sens vor fi utilizate workshop-uri ce vor avea ca obiectiv dezvoltarea abilitatilor de management al proiectului, al participarii active si dezvoltarii de noi competente care sa le ofere sansa unei ma bune constientizari asupra principalelor oportunitati de dezvoltare personala si de grup.
-                    „Tastes like European Culture”, reprezinta un schimb de tineri pe care Federatia FORTES il va derula in perioada 26 iulie – 04 august in Mun. Ramnicu Sarat cu participarea a 36 de tineri provenind din 6 state ale Uniunii Europene: Romania (5 tineri + 1 lider de grup), Spania, Turcia, Letonia, Bulgaria, Croatia. Principalal dimensiune a proiectului este aceea de cunaostere a culturalitatii fiecarui stat in parte prin intermediul identificarii si valorificarii in practica a principalelor mancaruri traditionale, ca mijloc de invatare interculturala. Obiectivele stategice ale acestui proiect sunt reprezente de: dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale ale participantilor, promovarea dialogului intercultural, cresterea nivelului de constientizare a tinerilor asupra importantei respectarii diversitatii in Europa.

-                    “RUReality”, proiect obținut de Primaria Podgoria în cadrul acțiunii 1.1. schimb de tineri, ce se va derula între 02 – 10 septembrie 2013 în Râmnicu Sărat, alături de promotori provenind din: Turcia, Slovenia, Lituania, Bulgaria și Italia. Grupul din România va fi compus din 4 tineri plus un lider de grup. Scopul proiectului este acela de promovare a unor atitudini bazate pe nediscriminare, promovare a valorilor mediului rural precum și identificarea de oportunități de manifestare și angajare a tinerilor în domeniile: cultură, educație, sport, artă.
-                     „Psihoart Gallery „ o initiativa a tinerilor ce va fi derulata incepand cu lunile iunie, iulie, in Ramnicu Sarat, Romania, proiectul reprezentand o intiativa a tinerilor castigata in cadrul actiunii 1.2., apartinand „Unity in Values Interconfessional Association”. Acesta reprezinta cel de-al doilea proiect castigat de prezenta organizatie in cadrul Programului „Tineret in Actiune” de catre prezenta organizatie ramniceana care de aceasta data isi asuma perspeciva abordarii relatiei dintre partea psihologica a omului si arta.

          Pentru toate cele 7 proiecte mai sus mentionate au fost/vor fi lansate apeluri de participare in cadrul paginilor online: www.at.onix.sperantaramniceana.ro, www.atcesr.ro, www.atcesr.wordpress.com, fiind asteptati sa se alature proiectelor tineri cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani atat din Ramnicu Sarat cat si localitatile invecinate, precum si lideri de grup, fara limita de varsta, conform apelurilor.
          Pentru participarea in fiecare din proiecte atat tinerii cat si liderii vor primi Certificate Youthpass, ca modalitate de recunoastere a competentelor dobandite si a implicarii efective in activitatile proiectelor.

Si, nu uitati: „Un tanar implicat este un tanar bogat
”Va asteptam sa va alaturati!

Florin Ceparu

Leave a Reply