Blogul de inițiativă al tinerilor din Râmnicu Sărat! Cu fiecare zi, alaturi de noi, mentalitatea ta se schimba! Schimba-te si tu! Implica-te!

  • RSS
  • Facebook
Posted by Unknown - - 2 comentarii

Tinerii râmniceni în casă nouă –
Centrul de Tineret FORTES a fost lansat!

Filă de istorie...

Sfârșitul anul 2011, unul cu o mulțime de satisfacții și succese pentru organizațiile de tineret râmnicene, aduce cu mai puțin de o lună până la venirea noului an o nouă realizare cu adevărat notabilă – Lansarea Centrului de Tineret FORTES.
Asemenea unor buni gospodari care odată ce își propun ceva pentru copii lor nu răzbat din drum în ciuda greutăților de fiecare zi, o muncă de aproape trei ani de zile a autorităților locale de astăzi a ajuns să prindă esență și culoare într-un moment în care, poate mai mult decât orice, tinerii aveau nevoie.
Ziua de vineri, 16 decembrie 2011 reprezintă începutul implicării necontenite a tinerilor în propria educare și totodată continuarea procesului de implementare a unui sistem în care tinerii să fie principalii artizani ai realizării propriilor vise. Mai mult decât noul val de atitudini care așterne peste imaginea tinerilor puncte de renegare a idealurilor de pretudindeni, astăzi, această clasă, care nu de mult timp a reușit să schimbe istoria României, are șansa de a se reinventa, de a fi motorul ce propagă o comunitate pe cele mai înalte culmi ale recunoștinței.
Întregul merit aparține însă municipalității locale, care a reușit să dea viață unei idei ce dăinuiește de aproape zece ani de zile și care încă de pe atunci viza crearea unui lăcaș în care tinerii să poată să-și unifice valorile, să-și valorifice abilitățile, dând astfel sens, unui oraș care trebuia să renască prin tineri.
Începând cu anul 2002, atunci când actualul Viceprimar al Mun. Râmnicu Sărat, Dl. Sorin Cîrjan înființa prima organizație de tineret “Viitorul Începe Azi(condusă astăzi de dna. Violeta Vîlcu), continuând cu apariția Asociației de Tineret Cultură și Educație “Speranța Râmniceană”, în 2007, a cărui președinte este Mateevici Volodea și a “fratelui mai mic” - Asociația de Tineret ONIX, orașul nostru a intrat într-un amplu proces de implicare și emancipare a celei mai importante clase sociale, aceea a tinerilor. De atunci și până astăzi, imaginea Municipiului Râmnicu Sărat este promovată și amintită cu succes ori de câte ori, este purtată în discuții activitatea organizațiilor de tineret râmnicene la nivel național sau internațional, fiind un adevărat model de succes.  
Acest lucru însă își are rădăcinile tocmai în sprijinul pe care actualii edili locali l-au acordat mișcării noii generații și în încrederea în capacitatea tinerilor de a crea un viitor mai bun. Datorită lor, un oraș, din care, an de an, sute de studenți pleacă în căutarea unui rost în orașele mari ale țării s-a transformat într-un loc de maximă spiritualitate, animat de optimism și culoare. Râmnicu Sărat, nu mai e de mult timp un oraș mort, a refuzat să spună pas nepăsării, de aproape patru ani de zile, de când noua administrație a acestui oraș a venit în întâmpinarea nevoilor tinerilor și a cetățenilor, până atunci neidentificate. Orașul nostru, în tot acest timp a trecut prin ample procese de modernizare spirituală, acumulând din punct de vedere cultural puncte deosebit de importante în istoria recentă... ne-am transformat dintr-un oraș ce începuse de mult timp să-și neglijeze valorile, într-o rampă de lansare a adevăratelor valori: am lansat cărți și am promovat autori, am oferit posibilități și mai presus de orice am construit din moloz un castel peste care fiecare ploaie vine asemenea unei bincuvântări ce întărește și mai tare zidurile, transformându-l într-o fortăreață.

CENTRUL DE TINERET FORTES...prezent și viitor!

Voluntariatul, începând de joia trecută, s-a mutat în casă nouă. Locația, regăsită la subsolul Casei Municipale de Cultură, beneficiază de o sală de Conferințe, una IT, un Club și două birouri, aici unde, începând cu acest moment, tinerii din orașul nostru vor avea ocazia de a se întâlni în activități din domenii variate, precum: cultură, educație, sport, artă și altele. Lansarea oficială, realizată vineri, 16 decembrie 2011, în jurul orei 12 s-a bucurat de prezența Domnului Primar Viorel Holban, a Domnului Viceprimar Sorin Cîrjan, Consilieri Locali, profesori, conducători ai ONG-urilor, oameni de cultură râmniceni, alături de voluntari ai organizațiilor de tineret locale. Evenimentul a fost deschis printr-o slujbă de sfințire, pentru ca apoi distinșii invitați să transmită mesajul lor referitor la realizările de până acum și la modul în care acestea vor urma să fie valorificate în activitățile viitoare ce-i vor avea în mijlocul lor pe tinerii râmniceni.
Satisfacția momentului este cu atât mai mare cu cât, la nivel național, Râmnicu Sărat reprezintă conform spuselor celor care și-au perindat pașii pe meleagurile noastre, unul din cele mai importante puncte ale implicării tinerilor în activitățile comunității locale, prin voluntariat. Și dacă până mai ieri, această recunoaștere viza doar conceptul de voluntariat, iată că de astăzi, acesta dispune și de un centru de motivare și implicare.
Perioada următoare este una în care Programul Centrului de Tineret FORTES va prinde contur: obiectivele stabilite încă din acest moment vizează înființarea unor cluburi tematice: cel al Cinefililor, al Microbiștilor, al poeților râmniceni, al folk-iștilor, un Club de teatru, alături de care se adaugă activități în colaborare cu școlile și liceele râmnicene, precum: Concursuri de șah, table, de cultură generală, poezie, muzică, spectacole și concerte, care vor asigura un tonus permanent mișcării voluntariatului râmnicean.

Iată câteva din mesajele transmise cu ocazia Festivității de Lansare:

Viorel Holban, Primarul Mun. Rm. Sărat: “A fost o idee a noastră acum 10 ani de zile. Îmi pare rău că nu s-a realizat atunci, dar îmi pare foarte bine că totuși, iată că am realizat-o la momentul de față. Aici este locul în care de azi înainte copii noștri se vor forma.

Sorin Cîrjan, Viceprimarul Mun. Rm. Sărat: “Este un moment pe care îl așteptam de foarte mult timp, o realizare și o declarație de încredere pe care o înaintăm încă odată tinerilor râmniceni. Sunt convins că de astăzi, acest spațiu va deveni laboratorul râmnicenilor adevărați, aceia care iubesc orașul lor și care vor pune munca lor în slujba dezvoltării orașului Râmnicu Sărat. Îmi aduc copii aici pentru că sunt sigur că oamenii pe mâinile cărora îi voi da, le vor asigura accesul o altfel de educație!

Iulian Sbîrnea, fostul Director al Casei Municipale de Cultură: “Am participat efectiv la evoluția lucrărilor, din momentul în care acestea au început până în momentul de față, acum când rezultatele pot fi apreciate de toată lumea. Ce vă pot spune este că, dacă atunci nu exista nimic mai mult decât niște catacombe, acum sunt deosebit de bucuros de ceea ce a rezultat. Este o muncă realizată în sjuba tinerilor a căror implicare are de astăzi un nou sediu!

Giorgiana Vlăsceanu, Președintele Consiliului Județean al Elevilor Buzău și voluntar FORTES: “Consider că ceea ce am realizat noi până în momentul de față a fost un prim pas, o primă cărămidă pusă la fundația acestui Centru de Tineret, care odată cu lansarea sa va asigura tuturor tinerilor care vor veni după noi o activitate mult mai bună”.

Giorgiana Grozea, voluntar FORTES: Crearea Centrului de tineret înseamnă un nou început, înseamnă o șansă acordată tinerilor din Râmnic, care sunt sigură că vor reuși să facă din Râmnic mai mult decât un simplu punct pe hartă”.

Să urăm și noi LA MULȚI ANI Centrului de Tineret FORTES alături de speranța că peste ani de zile acesta va crea adevărați Râmniceni pentru orașul lor!

Florin Ceparu, Președinte A.T. Onix

2 Responses so far.

  1. Lucian says:

    Uraaaaaaaaa !!!! :D

    Now it`s Official :X

Leave a Reply