Blogul de inițiativă al tinerilor din Râmnicu Sărat! Cu fiecare zi, alaturi de noi, mentalitatea ta se schimba! Schimba-te si tu! Implica-te!

  • RSS
  • Facebook
Posted by Unknown - - 0 comentarii


Oportunitățiile tinerilor în Uniunea Europeană reprezintă calea prin care tinerii pot înțelege mult mai ușor și direct rolul activ pe care noile standarde europene le aduc în calea dezvoltării lor, proiectele repetate și rezultatele continue anunțând în mod continuu e evoluție în mentalitate ce trebuie de fiecare dată sprijinită. Astfel, proiectele finanțate de către Comisia Europeană prin Programul “Tineret în Acțiune”, destinate în mod exclusiv tinerilor de până în 30 de ani constituie în mod clar o rampă de lansare și cunoaștere, o resursă de formare și informare, un izvor continuu de COMPETENȚE, un concept ce este sprijinit din ce în ce mai mult și de educația formală, fără însă a oferi o rețetă general valabilă de succes pentru valorificarea cunoștințelor și abilităților tinerilor, accentul picând doar pe informație în detrimentul experienței.


Astfel, învățarea experiențială, atât de importantă în procesul de definire a oricărui tânăr tinde să cadă de multe ori în plan secundar, mai cu seamă atunci când tinerii ies de pe băncile școlilor, din specializări reale, lovindu-se de durerosul zid al întrebării: ”Ce știți să faceți?”

Nu pot susține și nici demonstra că DOAR non – formalul, proiectele europene de tineret, proiectul ENERGY MANAGEMENT, va putea schimba situația în ceea ce privește învățarea ori percepția generală a acestui proces la nivelul întregului sistemului de învățământ, însă SUSȚIN cu încredere și exemple evoluția tinerilor către o mentalitate mai sănătoasă, prin interculturalitate, prin rezultate, exemple palpabile și noi perspective.

Raportându-ne la proiectul nostru, tuturor tinerilor din comunitățile partenere, provenind din România, Italia, Lituania, Bulgaria, ori Turcia le-a fost prezentată situația mediului înconjurător în propriile state, însă doar cei selectați pentru a face parte din grupul țintă au avut șansa de a trece la următorul nivel, acela experiențial, valorificându-și odată cu această ocazie drepturile cetățenești europene la mobilitate, liberă exprimare, învățare, formare și alte drepturi conexe, descoperind prin propria implicare faptul că informația obținută în școală poate fi utilizată la un nivel mult mai ridicat, acesta fiind cel experiențial.

Tinerii din dorința de a cunoaște lucruri noi, motivați de ocazia de a face comparații, statistici, echivalări ori de a trece prin propriile simțuri experiențe de mediu, au reușit pe parcursul celor 8 zile de activități (16-24 septembrie) derulate în Râmnicu Sărat să ofere un exemplu de responsabilitate și interes față de mediul înconjurător, un model antreprenorial în ceea ce privește propriile interese de dezvoltare, un sens dovedit al vieții care în ciuda tuturor încercărilor vremii, oferă în mod aproape gratuit oportunitatea tinerilor de a se dezvolta, de a învăța și de a face un „upgrade” calitativ, de impact și susținere propriei evoluții socio – profeionale.

Așa cum majoritatea tinerilor au afirmat, legăturile create pe parcursul proiectului, descoperirea interculturală, legătura de colaborare continuă dintre comunitățile partenere și mai ales competenâele dobândite concretizate în înmânarea unui Certificat Youthpass, reprezintă adevărate rezultate de impact ale proiectului ENERGY MANAGEMENT, un impact ce a creat tineri mai non – formali dar și mai responsabili, mai pregătiți și totodată mai conștienți de propriile oportunități de dezvoltare.

Florin Ceparu – Președinte A.T. ONIX



Leave a Reply