Blogul de inițiativă al tinerilor din Râmnicu Sărat! Cu fiecare zi, alaturi de noi, mentalitatea ta se schimba! Schimba-te si tu! Implica-te!

  • RSS
  • Facebook
Posted by Unknown - - 0 comentarii


In perioada 02-10 spetembrie 2013 in orasul nostru s-a desfasurat proiectul “RuReality”, proiect in care au fost angrenati tineri din patru tari: Romania, Italia, Turcia si Bulgaria, cu scopul de a promova patrimoniul cultural al tarlor participante, de aleimina discrminarea si de a gasi noi oportunitati pentru tinerii din mediul rural.

Acest proiect a avut ca obinarea desi este una dintre marile probleme ale lumii contemporane este un concept gresit, ce ar trebui eleiminat din gandirea fiecaruia. Frumoase si emotianante pentru fiecare din voluntari sunt momentele cand anumite perosane pe care inainte nu le cunosteai te opresc pe starda in diferite momente ale proiectului si te intreaba ce se intampla si ce vrei sa promovezi prin astefel de actiuni.
iectiv pe langa cele de mai sus, informarea comunitatii locale despre  valorile promovate de proiect dar si despre subiectul acestuia. Impactul pe care l-a avut acest proiect asupra comunitatii locale a fost unul pozitiv oamenii fiind interesati de proiect, de tema sa, de ceea ce promoveaza si ceea ce vrea sa schimbe in gandirea oamenilor, mediul rural fiind un subiect ce prezinta interes pentru majoritatea persoanelor. Lupta anti discriminare a continuat si in acest proiect care a transmis tuturor ca toti oamenii sunt egali in drepturi si ca discrim

Astfel apare o stransa legatura intre grupul de voluntari si comunitate, dar principalul beneficiu al acestei discutii este acela de informare a cetateanului intr-un mod non-formal. Aceasta este unul dintre momentele in care voluntariatul schimba in bine comunitatea locala demonstrandu-se din nou ca voluntarii sunt un lucru extraordinar pentru societate.

De la inceputul proiectului au fost prezentate cateva idei de antreprenoriat ce au succes in mediul rural pentru a observa inca o data ca posibilitatile de dezvoltare a tinerilor in mediul rural exista  cu adevarat si ar trebui promovate. Participantii au adus noi idei pentru antreprenorii rurali iar apoi au vizitat un exepmlu de afacere in medil rural si binele pe care acesta il produce asupra comunitatii locale, lucru ce a avut un impact deosebit asupra grupului de tineri implicati in proiect deoarece acestia au vazut un exemplu practic si au primit informatii despre realizarea acestuia, iar in acelasi timp ei au putut sa sugereze diferite idei viitorilor antreprenori.

Activitatile si tema proiectului au fost benefice pentru grupul de participanti, acestia dezvoltandu-si spiritul de lucru in echipa, competentele lingvistice si interculturale dar si spiritul de antrepronor si capcitatea de comunicare, scoializare si integrare intr-un grup dar si pentru comunitatea beneficiara, comuna Podgoria, care a primit ajutorul participantilor in combaterea problemelor existente la nivelul comunei .

In loc de concluzie as dori sa comunic cititorilor ca voluntariatul e una dintre principalele valori promovate de UE dar in primul rand cel mai mare bine pe care il pot face comunitatii din care fac parte si nu numai si ca in acelasti timp ei se dezvolta din punct de vedere socio-profesional. Un voluntar care vede ca ceea ce promoveaza are un impact puternic asupra societatii, imapact pe care acest proiect l-a avut din plin, e fericit pentru ca ceea ce a facut el a schimbat ceva in bine, un om implicat fiind un om mai bogat spiritual.

TROSCOT SILVIU, Participant

Articol realizat in cadrul proiectului RUREALITY, finantat de Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune ”, Actiunea 1.1. Schimb de tineri

Leave a Reply