Blogul de inițiativă al tinerilor din Râmnicu Sărat! Cu fiecare zi, alaturi de noi, mentalitatea ta se schimba! Schimba-te si tu! Implica-te!

  • RSS
  • Facebook
Posted by Unknown - - 0 comentarii



Timp de 14 zile, 24 de tineri din Ramnicu Sarat, Romania si Punte Genil, Spania, au fost personajele principale ale proiectului EUROPEAN UNION REPUBLIC AND MONARCHY, finantat de Comisia Europeana prin Programul Tineret in Actiunea, in cadrul actiunii 1.3. proiecte de democratie participantiva.
Scopul principal al proiectului a fost reprezentat de abordarea Republicii si a Monarhiei, cele doua sisteme de guvernare commune spatiului European si tototada Romaniei si Spaniei.

Prima parte a proiectului a fost derulata in Punte Genil, Spania, o localitate situate in Andaluzia, la 114 km de tarmul Malagai, intr-o zona total atipica spatiului romanesc, in care invatarea intereculturala a fost la standard maxime la fiecare pas, in fiecare zi, cu fiecare activitate la care pentru a fi prezenti participantii trebuiau sa traverseze orasul de la nord la sud, mentinand astfel un contact permanent cu spiritualitatea orasului, cu lucrurile si imaginile care in mod permanent aduceau elemente de noutate, de specificitate si particularizare.

Pornind de la arhitectura orasului, continuand cu limbajul latin si terminand cu stilul de viata al oamenilor ce locuiesc in aceasta zona, toate aceste elemente au reusit sa creeze un mediu proprice integrarii participantilor din Romania, formatorilor si oamenilor de staff, intr-un taram obisnuit mai degraba cu o alta viziune asupra romanilor. Mai mult decat a implementa prezentul proiect, unul din obiectivele persoanle si de grup ale participantilor din Romania a fost acela al crearii unei altfel de imagini asupra modului in care romanii actioneaza, asupra spiritului romanesc si a valorilor pe care romanii le poseda, cu demnitate, respect si responsabilitate. Trei aspect ce in fond caracterizeaza atat viata Republicii cat si a Monarhiei, fiind specific cetateanului European, in jurul caruia a fost in fapt construita si idea proiectului EURAM.

PUENTE GENIL – O MONARHIE TARZIE!
Intr-o tara in care cu totii ne-am imagina cum ar fi sa dam Republic ape Monarhie, schimband regimul in care traim, imaginea monarhiei cu principiile ei drepte par atat de lesne de dorit. Realitatea cu care insa tanarul spaniol se confrunta reprezinta insa reversal medaliei si culmea: si ei vor o schimbare, fapt care la vizita derulata in cadrul Primariei Ramnicu Sarat, insa si a Municipalitatii din Punte Genil i-a facut sa afire, in spirit de gluma bineinteles, in acelasi gand, pe primarul localitatii Puente Genil si viceprimarul Mun. Ramnicu Sarat: “Sa facem schimb! Va dam noi Republica, iar voi ne dati Monarhia!”.

Intampinarea grupului din Romania de catre tinerii participanti din Spania a fost una aparte! Manati de dorinta de a afla cat mai multe despre sistemul republican in care traim, tinerii spanioli au facilitate cu adevarat procesul de coeziune in cadrul grupului nou. Primele zile de activitati derulate in una din incintele municipalitatii din Puente Genil au adus cu sine o apropiere rapida a participantilor, urmata de o serie de actiuni introductive privitoare la ambele sisteme. Informatiile teoretice primite in cadrul seminariilor a fost utilizata apoi prin implicarea tinerilor in cadrul activitatilor de educatie non – formala de tip: workshop, joc de rol, cafenea publica, open space, photovoice, brainstorming, metode utilizate in scopul crearii unui spatiu de reflectare si interactiune a participantilor prin intermediul careia schimbul de informatii si experiente a avut in fapt loc.

Au fost discutate si dezbatute aspecte referitoare la: cetatean, cetatenie, democratie, regalitate, presedentie, drepturi, obligatii, lege, initiative legislativa, simboluri, puncte tari si puncte slabe ale celor doua sisteme, avantaje si dezavantaje ale vietuirii ca cetatean in ambele sisteme, s.a.
Utilizarea metodei Debate a reprezentat punctual culminant al implicarii tinerilor in prima etapa a procesului de implementare, atunci cand tinerii au avut sarcina de a concluziona impartiti in 4 echipe asupra prioritatii si oportunitatii celor doua sisteme in viata cetateanului European. Pentru aceasta, tinerii, lucrand in echipe de lucru, specific de altfel tuturor activitatilor derulate, au avut ocazia de a identifica cele mai bune argumente care sa sustina viabilitatea pozitiei lor. Activitatea a incheiat asadar un prim ciclu care a pus in mijlocul actiunii invatarea experientiala, sustinuta de repetate activitati de Reflection Group si evaluare.

RAMNICU SARAT – MOMENTUL DECIZIEI!
Revenirea in Ramnicu Sarat pentru cea de-a doua parte a proiectului a fost una deosebit de oportuna. Cu un bagaj informational calitativ, dobandit in experienta din Spania, tinerii au avut ca obiectiv crearea unui tipar al unui sistem care sa imbine cele mai bune trasaturi ale Republicii si Monarhiei. Pentru acest fapt ei avut de creat, impartiti in echipe de lucru: steme noi, noi prevederi legale, cutume, drepturi, obligatii, oferind un nume noului stat creat, precum si o istorie. Momentul de ispiratie si spiritualitate a fost reprezentat de vizita pe care participantii au derulat-o la Castelul Peles si Castelul Bran, acolo unde entuziasmul tinerilor a fost direct proportional cu lectie de istorie pe care cele doua asezaminte romanesti le-a oferit-o. Intorsi acasa, imaginea republicii si a monarhiei ideale conceputa in zilele anterioare a fost mult mai simplu de redactat tinerii avand in memorial lor imagini si informatii relevante atat din sistemul monarhic cat si din cel republican. Au fost abordate astfel atat partea ideological cat si cea practica, de vizitare a celor mai importante puncte ale celor doua sisteme, pentru ca in una din ultimele activitati, cu rol si de evaluare, tinerii sa ofere concluziile propriilor viziuni intr-o actiune particulara de dezbatere derulata in incinta Centrului de Tineret FORTES, atunci cand impartiti in echipe de lucru si pusi in fata faptului de a reprezenta cate un stat, au trebuit sa identifice, mergand mai departe in abordarea lor, cele mai importante viziuni statale in cadrul a patru comsii prioritare la nivel European: tineret, educatie, educatie – cultura si sport.

Intalnirea cu autoritatile administratiei publice locale a fost si aceasta una deosebita. Mai intai, consilierii locali ramniceni, alaturi de dl. Viceprimar Sorin Cirjan au participat la seara traditionala spaniola pentru ca mai apoi sa ii primeasca in fieful administratiei locale, la sediul Primariei Ramnicu Sarat, aici fiind purtate discutii privitoare la cele doua sisteme, precum si referitoare la modul in care proiectul si-a atins obiectivele.

Finalul democratic al participarii celor 24 de tineri din Romania si Spania a fost unul concretizat in oferirea de asigurari ca viitorul nu va lasa asteptate noi parteneriate, mai mult decat atat, partenerii din Andaluzia afirmand sustinerea lor in crearea unei conexiuni continue cu mai multe municipalitati si organizatii din sudul Spaniei care sa ofere tuturor promotorilor posibilitatea de a dezvolta relatii de colaborare pe termen lung, cu implicarea mai multor promotori, avand in vedere si viitoarele obiective ale noului program ce va continua munca inceputa in cadrul Programului “Tineret in Actiune”.


Ceparu Florin

Leave a Reply