Blogul de inițiativă al tinerilor din Râmnicu Sărat! Cu fiecare zi, alaturi de noi, mentalitatea ta se schimba! Schimba-te si tu! Implica-te!

  • RSS
  • Facebook
Posted by Unknown - - 0 comentarii

INCEPUT PE DOUA ROTI!

Perioada 15 iunie – 05 august 2013 a reprezentat pentru 12 tineri din Ramnicu Sarat, participanti in proiectul “Youth Trotter – jurnal pe bicicleta” ocazia valorificarii abilitatilor si cunostintelor acestora in utilizarea bicicletei si in promovarea acestui sport, care odata cu lucrarile de infrastructura stradala care se deruleaza in prezent in orasul nostru, ofera o solutie viabila atat pentru petrecerea timpului liber cat mai mult decata atat pentru inlocuirea mijloacelor comune de transport: BMW, Audi, Mercedes, Ford si lista poate continua cu cel mai popular mijloc de transport, culmea in unele din cele mai evaluate state europene: Olanda, Germania, Austria, s.a.m.d.

Imbracati in verde, cu sepci asortate si biciclete care mai de care mai impopotonate, cei 12 youth trotter au dat grai pedalelor in incercarea lor, reusita am spune, de a produce un impact vizual, care sa conduca incet-incet la schimbarea mentalitatii oamenilor in incercarea de a-I convinge de beneficiile pe care mersul pe bicicleta le aduce fiecarui om, indiferent de statutul sau social ori situatia financiara.

DE INCEPUT… PATRU TRASEE DE CUNOASTERE!

Asfel in calea reusitei lor au stat 4 trasee pe drumuri de tara, tinerii avand ocazia de a ajunge in localitatile Ghergheasa, Plesesti, Buda si Lanurile, strabatand in mod zilnic o distanta ce a variat intre 40 de km si 50 de km, care le-a oferit tinerilor sansa de a se cunoaste mai bine, de a lega prietenii si de a descoperi prin propriile forte (“invatare experientiala” in termini TiA) mediul culturalitatii, spiritualitatii si mediul social ramnicean, de campie ori de deal. Imagini minunate precum cele ale spatiilor muntenesti, cum este numita zona de deal si “mocanesti”, zona de campie s-au lasat descoperite in frumusetea si darnicia lor, biserici marete, primarii, case vechi si noi, palate culturale, ori piete locale, toate acestea fiind descoperite de biciclistii care nu au ezitat sa contribuie la invatarea lor si la dobandirea unor noi perspective care sa permita locurilor mentionate sa nu fie date uitarii ci sa fie promovate si in mod continuu valorificate.

“LA ORA 9 DIMINEATA, IN PARC LA VIERU!”

…mesaj cu care deja voluntarii/trotterii incepusera sa se obisnuiasca inainte de fiecare plecare si care in fapt era motivul pentru care isi puneau alarma a doua zi pentru a se trezi. In fata parcului din centrul orasului pe ultima suta de metri, niciodata cu mai putin de 25 de biciclisti, cu ori fara Politia Locala in escorta, porneam catre traseele pe care le aveam de cucerit, inarmati cu ambitie, curaj, un zambet larg, un Nikon D3100, si una, doua masini de serviciu, gata sa sara in ajutorul fiecarui bicIclist cu apa, mancare, ori mici dulcegareli. Pornim in formatie, asa
cum am invatat la scoala sa facem, ne intrecem, ne oprim, ne ajutam, ne vorbim, descoperim, invatam, pedalam…pedalam…pedalam…

MEDIUL RURAL, O RESURSA CONTINUA DE REFLECTARE!
…Pedalam 20 si mai bine de km dupa care de fiecare data ne oprim… impartim din experienta celuilalti, ne pansam “ranile” cu vorbe frumoase, ne udam buzele cu apa de fantana, ne ridicam de pe pajistea umeda inca de roua serii, cunaostem oameni noi, vorbim cu locuitorii, vizitam biserici, primarii, ori alte locatii specifice satelor si comunelor si ajungem intr-un final la locul de unde ore mai devreme pornisem intr-o minunata Aventura. Intram in Centrul de Tineret ori in fata Primariei, ne imbratisam pentru ultimele poze, cand blitul aparatului, epuizat si el dupa o zi de munca, isi aduce ultima apasare pentru a imortaliza bucuria, oboseala, satisfactia unei noi reusite.

Maria Alexandra Constantinescu

Articol realizat in cadrul proiectului “Youth trotter – jurnal pe bicicleta”, finantat de Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune”, actiunea 1.2. Initiative ale tinerilor


Leave a Reply