Blogul de inițiativă al tinerilor din Râmnicu Sărat! Cu fiecare zi, alaturi de noi, mentalitatea ta se schimba! Schimba-te si tu! Implica-te!

  • RSS
  • Facebook
Posted by Unknown - - 3 comentarii

Importanța voluntariatului în Râmnicu Sărat.


            Apariția conceptului de “voluntariat”, nu este foarte exact datată, dar în urma campaniilor susținute de marile organizații mondiale de intraajutorare a semenilor, se poate afirma că acest fenomen a luat un avânt tot mai evident în zilele noastre. În Romnânia, acest fenomen nu este foarte bine definit, el fiind utilizat doar cu prilejul  acelor acțiuni, la care oamenii participă de bună voie, fără a aștepta nimic în schimb.
            La Râmnicu Sărat, conceptul de implicare voluntară în viața comunității locale a fost privit la început cu o oarecare doză de scepticism de majoritatea oamenilor din diferitele pături sociale din oraș. Ulterior, acest curent a început să ia amploare, iar grație unei echipe bine închegate a devenit din ce în ce mai vizibil, sporindu-și numărul de adepți de la o zi la alta.
            Concret, lucrurile stau cu totul diferit, față de cum vor alții de rea intenție să ni le prezinte ; acțiunile de ecologizare, campaniile de informare și evenimentele organizate, au atras atenția autorităților locale, care au început să utilizeze beneficiile voluntariatului în folosul comunității locale, prin organizarea de evnimente cu un impresionant impact media. Majoritatea neinițiaților percep voluntariatul ca o pierdere de timp, nedorind probabil să perceapă beneficiile extraordinare care se pot concretiza ulterior în CV-ul de angajare, de exemplu. Alții, de rea credință, observând amploarea din ce în ce mai mare și succesul tot mai răsunător de care se bucură organizațiile de tineret din municipiu, sunt dispuși să arunce bani grei pe diferite publicații de mâna a doua, doar ca să inducă în eroare opinia publică și să denigreze importanța evenimentelor și acțiunilor organizare de către organizațiile de tineret din Râmnicu Sărat. Aducerea într-un spectacol excepțional de colinde pe scena Casei de Cultură “Florica Cristoforeanu” a corului Patriarhiei Române, a fost unul dintre numeroasele evenimentele importante organizate de asociațiile de tineret râmnicene.
            Articolele cu informații eronate și false apărute recent în presa județeană la adresa echipei Viorel Holban – Sorin Cîrjan cât și la adresa unor președinți de organizații de tineret au mințit cu nerușinare opinia publică și nu au făcut nimic altceva decât să pună într-o lumină proastă pe cei care au “comandat” acele articole, demonstrând totodată lipsa de scrupule și șantajul moral la care apelează “domnii” de rea intenție care doresc să bage bețe-n roate.
            Tinerii care aleg să viziteze centrul de tineret situat în incinta Casei de Cultură “Florica Cristoforeanu”, vor găsi mereu ușa deschisă spre cunoaștere, un colectiv cald și primitor gata oricând să le ofere celor care trec pragul, un sprijin și o altă alternativă de petrecere a timpului liber.
            Interesul pe care și-l alocă cei din conducerea locală vis-a-vis de acțiunile de voluntariat denotă faptul că tinerii sunt cu adevărat viitorul unei evoluții sănătoase a comunității locale și a unei mentalități pro-reformatoare. Cei din administrație se gândesc tot mai des la cooptarea tinerilor valoroși în diferitele compartimente din cadrul Primăriei și a instituțiilor aferente, facilitând astfel ciclul firesc al evoluției mentalității personalului din administrație.
            Pentru cei ce nu știu ce e acea o organizație non-guvernamentală (ONG), sau cei care percep eronat această formulă, doresc să le fac aduc la cunoștință anumite specificații stipulate în legea ONG-urilor (Legea 245/2005) care menționează următoarele : organizatiile neguvernamentale sunt structuri de natura privata, independente fata de institutiile statului, avand capacitatea de a lua decizii in nume propriu si de a raspunde legal pentru consecintele aplicarii acestor decizii. 


       Totodată, organizaţiile neguvernamentale se pot constitui pentru un scop de interes public sau colectiv precum şi în interesul personal nepatrimonial al membrilor. Caracteristica de bază a acestui tip de entitate este dat de interzicerea distribuirii excedentului financiar către membri. Această caracteristică atribuie sintagma de non-profit. În speranța unei percepții cât mai corecte a fenomenului de voluntariat, mă voi înclina în fața tinerilor care se implică și le urez mult succes.  
                                         
                                                                         Mădălin Barbu

3 Responses so far.

  1. Anonim says:

    corect spus. cred ca din cand in cand ne face bine la suflet sa dam o mana de ajutor aceluia care are nevoie (fie ca ajutam un copil orfan, fie ca ajutam planeta). ne face sa fim mai umani.

  2. Cu deosebit respect pentru toti cei care au ales sa se implice in activitatile de voluntariat din municipiul Ramnicu Sarat, te invitam si pe tine sa te alaturi echipei. O seara buna!

  3. Anonim says:

    daca tot sustii asa de mult acest voluntariat poate faceti publice cheltuielile acestor ong-uri sa vedem toti unde se duc banii publici.si sa ne spuna dom volodea cum se face ca din salariul de la primarie si-a permis asemenea masina.haide-ti sa fim transparenti.va riscati?

Leave a Reply